Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plogbilschaufför frias från anklagelser om vårdslöshet efter krock

I november 2015 var det halt ute. En plogbil och en personbil krockade i en vägkorsning. Plogbilschauffören åtalades för vårdslöshet i trafik och vållande av kroppsskada, men har nu friats av Västmanlands tingsrätt.

Annons

Krocken inträffade i korsningen Kölgatan-Köpingsvägen, en korsning som regleras med trafiksignaler.

Enligt vad chauffören senare berättade inför rätta vid Västmanlands tingsrätt bländades han av solen strax innan han nådde fram till korsningen, varför han sänkte hastigheten. När han kom närmare korsningen upptäckte han att signalerna slagit om till gult.

Men när han bromsade gled han ut i korsningen och träffade en personbil trots att han försökte manövrera undan.Bilen surrrade runt och kvinnan som körde bilen fick en whiplash-skada som hon fortfarande har svåra besvär av.

Inför rätta berättade den påkörda kvinnan hur hon kastades runt i bilen vid krocken, och att hon var säke på att lastbilen kom fort från sidan och att hon själv hade grönt ljus i korsningen.

Västmanlands tingsrätt friar chauffören med motiveringen: "Sammantaget kan hans handlande, inte ens med hänsyn tagen till det hala väglaget, anses ha innefattat något medvetet risktagande från hans sida."

Även om handlandet enligt tingsrätten "i viss mån" brast i omsorg och varsamhet når inte chaufförens agerande upp till den nivå som lagen kräver för att kunna döma någon för vårdslöshet i trafik.

Därigenom kan han inte heller dömas för vållande av kroppsskada.

Mer läsning

Annons