Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Anhållna ochgripna prioriteras

En 19-åring i Irsta fick ett samtal av en man som sa sig komma från ett kriminellt nätverk som krävde in en skuld. Personalen på en Statoilmack på Hammarby fick ta emot hotelser från två män som upprepade gånger besökt macken. Båda händelserna är flera dagar gamla men ingen polis har börjat utreda någon av dem.

Annons

– Vi måste prioritera anhållna och gripna. Det är många poliser som är på semester nu, säger kriminalinspektör Lena Nilsson på Västeråspolisens utredningssektion.

Hon säger också att det har gjorts en riskbedömning i fallet med 19-åringen. Och att hotet inte framstod som överhängande trots att 4–5 män stod utanför hans hem och skrek hotelser natten till den 3 januari.

Hon kan inte säkert säga när någon utredare kommer att få fallen men det kommer att vara fler poliser på plats efter trettondagen

Men riskbedömningar är inte en vetenskap. Enligt Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi på Stockholms universitet, är det bland det svåraste att göra.

– Man måste titta på enskilda fall. Men rör det sig om misstänkt organiserad brottslighet och skuldindrivning så är det viktigt att agera skyndsamt. Det säger både forskning och sunt förnuft. Det är fullkomligt omöjligt att göra en bra riskbedömning i sådana fall. Och har gärningsmännen kommit till någons arbete eller bostad så är det ju allvarligare.

I fallet på Statoilmacken finns bilder från övervakningskameror, och en gärningsman är utpekad i fallet med 19-åringen. Och trots att den ena fick utstå hot på sitt arbete och den andra utanför sitt hem i Irsta har inte mycket hänt.

Poliserna har inte varit på bensinmacken och hämtat filmen från övervakningskamerorna – fast hoten och stöldräden skedde den 1 januari. Men anläggningschefen Jonas Ahlqvist är ändå nöjd med deras insats.

– De har varit här flera gånger och suttit utanför i civila bilar och spanat, så jag kan inte klaga. De kommer väl och hämtar bilderna från kameran när som helst, säger han.

Per Ågren är tillförordnad länspolismästare, den som har det högsta ansvaret för polisen i Västmanland, och han menar att man ska prioritera olaga hot högt.

– Som princip är det så att hotelser prioriteras. Men man gör alltid en bedömning av ärendet.

Han kan inte svara på varför de enskilda ärendena har tagit så lång tid.

– Respekten för brottsoffer är stor. Men när vi gör en riskbedömning av hot tittar vi också på gärningsmannen – hur villig och kapabel han är att genomföra hotet.

Ska det ta så lång tid innan polisen utreder ett hot?

– I vissa fall tar det för lång tid. Det man kan säga är att om vi har en skälig misstänkt så ska vi sätta i gång så snabbt som möjligt.

Hur lång tid det ska ta för polisen att sätta i gång en utredning bestäms från fall till fall. Det är endast när det gäller ungdomsbrottslighet som det finns fasta tidsgränser.

– Vi har i alla fall tagit upp en anmälan och gjort en riskbedömning. Så på så sätt har utredningen startat, säger länspolismästaren Per Ågren.

Han vill understryka att det inte är så att polisen har semesterstängt. Det görs utredningar under ledigheten också men man måste alltid prioritera.

Detta har hänt

31 december: Två män gick in och hotade personalen på Statoil på Hammarbyrampen på dagen.

1 januari: På nyårsnatten blev den 19-årige mannen hotad med stryk av en person som han kände igen. Vid 4.00-tiden på morgonen genomförde fyra män, bland annat de två som tidigare hotat personalen, en stöldräd mot Statoil på

Hammarbyrampen.

3 januari: På natten ringde en man som sa sig komma från ett känt kriminellt nätverk till 19-åringen och sa att han köpt en skuld av honom. Han krävde då att få 4 000 kronor inom en vecka. Vid 3.20-tiden samma natt kom 4-5 män till 19-åringens bostad i Irsta, där han bor med sina föräldrar, och skrek hotelser och förstörde familjens postlåda.

5 januari: Polisen har fortfarande inte satt någon utredare på något av fallen.

Mer läsning

Annons