Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen efter ryktet om clownattack – kan vara brottsligt att skrämmas

Artikel 7 av 9
Clownskräcken
Visa alla artiklar

Under de senaste dagarna har rykten om en planerad clownattack i Västerås cirkulerat på sociala medier. Nu uppmanar polisen människor att vara källkritiska och informerar om att det kan vara brottsligt att skrämmas.

Annons

– Det finns just nu många som är rädda. Vi uppmanar alla som blir utsatta för något brott att anmäla till oss på 114 14 eller 112, säger Mikael Hedström, presstalesman på polisområde Mitt.

Under de senaste dagarna har uppgifter om att clowner planerar en attack i Västerås under halloween-helgen cirkulerat på sociala medier.

– Det här ett fenomen som fått stor spridning via massmedier och sociala medier. Vi uppmuntrar nu främst föräldrar och skolor att prata om detta. Samtidigt som vi vill att människor ska vara källkritiska.

Under tisdagen gick polisen även ut med information på sin egen hemsida. Där belyste de det faktum att det kan vara brottsligt att skrämma någon.

– Det finns många enskilda användare av sociala medier som vill förstärka rädslan hos människor. Och det handlar inte bara om clowner som skräms på gator. Det handlar även om kedjebrev där unga hotas med clowner.

Han menar att även om det är inte brottsligt att klä ut sig kan det vara brottsligt att skrämma någon.

– Om du skrämmer en person kan du göra dig skyldig till ofredande. Om du även hotar om våld kan du göra dig skyldig till olaga hot alternativt grovt olaga hot.

Läs även: Inga clownmasker i butikerna inför halloween

Alla artiklar i
Clownskräcken
Annons