Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen granskar prostitutionen 

Polisen i Västmanland har fått 1,5 miljoner kronor från operativa rådet för att bedriva spaning mot prostitution och människohandel.

Annons

– Vi arbetar för att få en bild av hur stor del av prostitutionen som berör Västmanland, säger Mikael Eriksson, biträdande chef för utredning och lagföring.

För några veckor sen inledde polisen ett projekt för att kartlägga prostitutionen i länet. I dagsläget utreds mellan 5 och 7 ärenden som fortfarande ligger i tips- och förundersökningsstadiet. Kontakten mellan köpare och säljare sker främst på nätet där säljarna lägger ut sina annonser.

– Den stora delen av spaningen just nu är på internet. Vi kollar vilka som skriver annonserna och hur de är skrivna, säger Mikael Eriksson.

I annonserna erbjuder kvinnorna sextjänster till hela regioner, vilket gör det svårt för polisen att veta var säljarna kommer ifrån.

– Än så länge vet vi inte om de är från Västmanland. Just nu handlar det mer om att hitta arbetsmetoder för att komma åt problemet, säger Mikael Eriksson.

Kvinnorna som säljer sexuella tjänster är i övre tonåren och de köpare som hittills är identifierade är i medelåldern. Om köparna är västmanlänningar eller inte, vill Mikael Eriksson inte uttala sig om.

Polisen har fått signaler om att många av kvinnorna säljer sex mot sin vilja och att människohandel ligger bakom prostitutionen. I projektet finns det därför en person som enbart sköter brottsofferarbetet.

– Vi försöker likställa kvinnorna med brottsoffer och hjälper dem att få det stöd de behöver, säger han.

Mer läsning

Annons