Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Lika olyckligt som ovanligt

Svenska Jägareförbundet ser allvarligt på händelsen som nu utreds av Uppsalapolisen.

Annons

Polisen i Uppsala län undersökte i går bilen som kan ha blivit träffad av ett skott samt besökte den anmälda brottsplasten Torsvi gård utanför Enköping. Vilket jaktlag som var ute i skogarna däromkring vid dagen för händelsen vet man ännu inte.

– Just nu vet vi inte mer än vad som står i anmälan. Vi skickade en tekniker på fredagen för att titta på bilen, på kulhålet, och först göra en bedömning om det är ett skotthål och kolla kulriktningen. Vi ska också hålla förhör med anmälaren, säger Fredrik Selberg, förundersökningsledare och inre befäl vid Uppsalapolisen.

Anmälningar av det här slaget är ovanliga.

– Jag tror att vi får in något ärende per år i hela landet. Visst är det ovanligt men väldigt olyckligt när det sker. För två år sedan var det ju en skidåkare som blev ihjälskjuten.

Polisen får medhåll av Lars Björk på Svenska Jägareförbundet Västmanland.

– Det händer tyvärr, men det är ytterst ovanligt. Framför allt att en bil blir träffad. Det kan jag inte minnas att det har hänt förut. Vi ser ytterst allvarligt på det här och det är viktigt att polisen utreder vad som har hänt.

Hur är det med säkerheten vid jakt?

– På förbundet jobbar vi mycket med det här. Jaktlagen ska vara noga med var man placerar passen. Jaktledaren, men ytterst den som avlossar skottet, är ansvarig och ska se till att det är ett kulfång bakom. Vi har förbjudna skjutriktningar där det finns vägar och hus. Är man det minsta osäker ska man inte skjuta.

Mer läsning

Annons