Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens kartor för gamla - förstärkning dröjde

Digitala kartor som bara uppdateras en gång om året – det gjorde att en ensam Västeråspolis inte fick förstärkning i tid. Nu utreds kartfrågan hos polisen.

Annons

Det var den 18 augusti i år som en ensam polis i en civil polisbil upptäckte en fortkörande motorcyklist. Det gick i 110 km/tim i stället för tillåtna 80 och polisen beslöt sig för att stoppa fortköraren på gamla E18 i höjd med Hummelsta. Men fortköraren försökte smita.

Polisen bad då om hjälp från länskommunikationscentralen i Västerås och fick till svar att två patrullbilar var på väg som förstärkning.

Emellertid körde motorcyklisten in på småvägar, som påverkats av det nya motorvägsbygget. Det visade sig att de digitala kartor som fanns hos länskommunikationscentralen inte stämde överens med verkligheten.

Det tog över 30 minuter för patrullerna att hitta rätt trots att polisens position syntes på GPS-systemet.

Den ensamme polisen lyckades stoppa motorcyklisten, men har nu skrivit en tillbudsanmälan.

– Rikspolisstyrelsen har ett avtal med leverantören som säger att kartsystemet ska uppdateras en gång om året, säger Åsa Hedin, kommunikationschef vid Västmanlandspolisen.

Men det finns ju enkla navigatorer som uppdateras mycket oftare än så?

– Ja, men det här systemet är oändligt mycket mer omfattande. Den uppdatering som görs måste vara absolut säker.

Polisen utreder händelsen på flera plan.

Polisens kartor

Det digitala kartsystem som polisen använder för att dirigera patrullerna och hålla koll på var de befinner sig är ett tekniskt komplicerat system. Uppdateringar görs årligen vid varje polismyndighet. En utredning inom polisen ser över om systemet kan centraliseras, så att uppdateringar inte behöver göras lokalt. Aktuellt tillbud utreds av Västmanlandspolisen ihop med polisens huvudskyddsombud.

Mer läsning

Annons