Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens tjallarjakt inte olaglig

Polisen gjorde inget brottsligt när de försökte övertala en 23-årig man att bli tjallare. Däremot var de ”lite väl enträgna.”

Annons

Det anser chefsåklagare Lena Lithner vid riksenheten för polismål i Malmö som granskat ärendet.

- Jag tycker att poliserna i fråga borde ha accepterat mannens nej tidigare - de var lite väl enträgna för att få den här mannen som uppgiftslämnare. Men att försöka är inte brott, säger Lena Lithner. 23-åringens advokat Per Svedlund var starkt kritisk till polisens arbetsmetoder.

- Åklagarens beslut var väntat. Nu är det i alla fall prövat, men jag delar chefsåklagarens uppfattning, säger Per Svedlund.

Huvudpersonen i det hela, 23-årige Markus (fingerat namn) säger att han inte hade trott att det skulle gå så långt som till ett tjänstefel.

- Om jag är förvånad? Nej, jag visste att det skulle bli så här, säger han.

Från polisiärt håll är saken utagerad.

- Vi kommer inte att inleda något arbetsrättsligt förfarande, säger Per Ågren, operative chef .

Det var i början av maj som VLT skrev om polisens flitiga uppvaktning av Markus. Poliserna accepterade till en början inte hans nej utan försökte med allt - från smicker till känslomässig utpressning om att saker inte bara kunde hända honom utan även hans anhöriga. När det 15 minuter långa samtalet blev känt beslutade polismyndigheten att ärendet skulle granskas.

Mer läsning

Annons