Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser samarbetade med kriminell

Polisen tog hjälp av kriminella för att hitta stulna vapen. Nu åtalas en av dem som ska ha haft vapnen hemma hos sig för häleri, en 54-årig känd kriminell man med flera domar på sitt samvete.

Annons

Det var i januari 2012 som en polisman drabbades av inbrott i sin bil när den stod parkerad i Parkgaraget. Ur bilen försvann replika-vapen, det vill säga flera soft air guns, kikarsikten, kulor, ljuddämpare och walkie talkies för cirka 30 000 kronor.

Enligt förundersökningen var polisen orolig över att vapnen fanns ute på marknaden och ville ha tag på dem snabbt. De sökte därför upp en 23-årig kriminell man för att berätta för honom om polisens farhågor om vapnen togs fram vid en konfrontation mellan polis och ”så att säga obehöriga med vapen”.

23-åringen påstod att han visste vem som var ”åsnan”, alltså vem som hade vapnen, men att informationen kostade. Han ville ha två cigarettpaket och ”kontrollanten” i polishuset, det vill säga den polis som har hand om informatörer och tipsare ska ha godkänt dealen.

Men när 23-åringen blandade in 54-åringen ska poliserna ha blivit sura och känt sig lurade. En av poliserna ska ha sagt: ”Jag har velat knäppa 54-åringen i sju års tid, men inte haft tillfälle” och även hotat 23-åringen med vad som kunde hända honom om han inte fixade fram vapnen.

54-åringen ville nämligen ha 30 000 kronor av polisen men de ville inte förhandla med honom. Istället blev 54-åringen åtalad för häleri sedan polisen hittade större delen av stöldgodset på hans vind.

Enligt Per Ågren, operativ chef vid polismyndigheten i Västmanland, skulle polisen aldrig ha betalat för stulna vapen. Inte ens för att få tillbaka dem.

Hur vanligt är det då att ni tar hjälp av kriminella?

-Om jag säger så här. Kriminella finns ofta med i våra utredningar, antingen som misstänkta, vittnen eller som målsägande, säger Ågren.

54-åringen åtalas även för ofredande, olaga hot, misshandel och överträdelse av kontaktförbud gällande familjemedlemmar och försök till utpressning sedan han tagit över en narkotikaskuld och försökt förmå en yngling att betala honom det dubbla.

Rättegången inleds på onsdag och beräknas hålla på i tre dagar.

Mer läsning

Annons