Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliserna ska våga klaga

Polisforskaren Stefan Holgersson har genomfört en undersökning av arbetsmiljön hos polisen i Västmanland.

Annons
Stefan Holgersson

Undersökningen stöder tidigare resultat om att det är lågt i tak. 

– Stefan Holgersson är inte direkt välkommen till alla myndigheter men vår myndighet bjöd in honom trots att de visste resultatet, säger Ralf Andersson, ordförande för polisförbundet Västmanland.

Den 11 september skrev VLT om en undersökning från Polisförbundet som visade att 6 av 10 poliser inte vågar ta upp brister i arbetet med sina chefer. Även Stefan Holgersson har kommit fram till att det finns en utbredd rädsla inom polisen i Västmanland.

–Det beror på flera saker. Man har upplevt att man blir straffad om man är kritisk, genom att inte bli befordrad eller inte få vara med på en kurs. Man har varit med om det själv, sett någon annan bli det eller så har man hört talas om det. Det här är en grundproblematik inom polisen i hela Sverige, att problembeskrivningar har setts som problem istället som möjligheter att förbättra, säger Stefan Holgersson.

Även om resultatet är negativt i sig tycker Stefan Holgersson att det viktiga är att han fick göra undersökningen och att resultatet tas på allvar.

– Det är inte som i Örebro där jag blev förbjuden att maila eller prata med personalen. Så det är stor skillnad. Polisen kritiseras ofta men att bjuda in mig är ett stort steg.

Nu ska en rad åtgärder tas för att höja taket hos polisen.

– Det här tas på största allvar, säger Ralf Andersson.

Undersökningen

Undersökningen genomfördes strax före sommaren genom 50 timmars deltagande observation. Stefan Holgersson har deltagit i den yttre verksamheten och på tjänstgöringspass. Han har även utfört 123 intervjuer

Mer läsning

Annons