Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna tjänar mer än väljarna

Moderaterna toppar löneligan bland länets politiker. Staffan Anger (M), som är högst betald, tror inte att partiets potentiella väljare bryr sig om det.

Annons
800 000 kronor. Denise Nordström, landstingsstyrelsens ordförande är en av de högst betalda socialdemokraterna i länet.

Västerås. Moderater har de högsta årslönerna bland de politiska partierna i Västmanland. Det står klart efter att nyhetsbyrån Siren har listat medelinkomsten för alla kandidater till riksdagen, kommunfullmäktige och landstinget i länet.

Staffan Anger (M) är den som har allra högst medel- inkomst av politikerna i Västmanland. Men av hans årsinkomst på 1,9 miljoner är cirka 720 000 politiskt arvode.

– Jag sitter i styrelser i drygt tio företag. Jag jobbar hårt. Inte 40 timmar, utan lördagar och söndagar också. Det är mitt liv, säger Staffan Anger.

Hur tror du att moderatpolitikernas höga löner påverkar förtroendet för partiet?

– Jag tror inte det har någon speciell betydelse. Man får ju inte lönen gratis, man jobbar ju.

Denise Norström (S), landstingsstyrelsens ordförande är en av de högst betalda socialdemokraterna i länet. Till skillnad från Anger är hennes årslön på 800 000 enbart politiskt arvode.

– Vi följer inkomstbasbeloppet, så vi reglerar ju inte vårt eget arvode utan det sker via index. Vi följer samma som kommuner och jämförbara landsting, säger Denise Norström.

Hur tror du att era löner påverkar förtroendet för politiken?

– Det finns alltid männi–skor som tycker att det är alldeles för mycket. Samtidigt är det ett uppdrag där man inte har 40 timmars arbetsvecka, ingen OB och ingen helgersättning.

Denise Norström är en av få socialdemokrater på lönetoppen. Listan domineras av moderatpolitiker.

– Jag tror att moderaterna har fler som kommer från välavlönade jobb medan vi i vårt parti har en högre representation av vanliga arbetare, säger hon.

Om man jämför medel- inkomsten i partierna med västeråsarnas medel-inkomst sticker några partier ut. Folkpartister har högst årslön, 434 000 kronor, tätt följt av moderater, med 410 000 i medellön. Detta kan jämföras med medelinkomsten för Västeråsare, som ligger på 276 000 kronor per år.

Roger Haddad (FP), kandidat till riksdagen, ser de ekonomiska skillnaderna som ett stort problem.

– Glappet i ekonomin, det är jättesvårt att angripa. Men det viktigaste är att man som förtroendevald jobbar nära folket.

Han menar att många partier har svårt att få en lista som avspeglar samhället.

– Det är jättesvårt. För det första skulle vi i Folkpartiet behöva fler yngre och fler med utländsk bakgrund.

Hur gör du för att överbrygga klyftan?

– Jag besöker skolor och förskolor i Västerås varje vecka och Syrianska kyrkan på söndagarna. Då ser man de här skillnaderna. Det är viktigt.

Mer läsning

Annons