Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poppis att plugga i Västerås

Länets blivande gymnasister vill helst gå gymnasiet i Västerås. Intresset för skolorna i Sala, Fagersta och Hallstahammar minskar.

Annons

Nu är det klart vilka som kommer in på gymnasiet till hösten. Och allt fler har sökt sig till de större kommunerna. I Sala, Fagersta och Hallstahammar har antalet sökanden minskat, till förmån för framförallt Västerås. I Hallstahammar är en orsak till det svalnande intresset att flera program har lagts ner, säger Eva Stenström, enhetschef på gymnasieantagningen i Västerås.

Men att börja gymnasiet i stan är ibland ett nyhetens behag. Att pendla eller bo borta avskräcker vissa elever efter ett tag.

– En del hoppar av efter någon vecka och kommer tillbaka till sin hemkommun, säger Eva Stenström.

De högskoleförberedande programmen har många sökanden, medan intresset för till exempel bygg- och frisörprogrammen har svalnat rejält. Nytt för i höst är ekonomiprogrammet, som har många sökanden i hela länet.

– De har ungefär 150 sökanden, vilket är väldigt mycket för att vara ett nytt program, säger Eva Stenström.

Cirka 1 300 elever har kommit in på de kommunala skolorna i Västerås och 1 100 elever på friskolorna. Det är något färre än vanligt, vilket beror på att elevkullen, födda -95, är mindre i år.

– Det finns jättemånga lediga platser kvar. Det är bara Rudbeckianska som har fullt på alla program, säger Eva Stenström.

Nu ska alla sökanden svara på sina besked. Den 9:e augusti lämnas besked om vilka som kommit in i reservantagningen.

Mer läsning

Annons