Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktikertjänst säger nej till datasystemet Cosmic

Nästa år vill landstinget införa sitt nya datasystem, Cosmic, på alla vårdcentraler. Men privata Praktikertjänst säger nej tack.

Annons

– Vi är tvungna att säga nej. Det är oacceptabelt, säger familjeläkare Peeter Vinnal på Citypraktiken.

Praktikertjänsts åtta vårdcentraler tackar nej till Cosmic som det ser ut i dag. Även andra privata vårdcentraler har funderingar åt samma håll. Vårdcentralerna använder sedan länge ett enklare datasystem, som fungerar väl för deras behov.

– Cosmic beräknas ge ett produktionsbortfall på 20 procent det första året, enligt landstinget. Då kan ju inte systemet vara stödjande. Ett datasystem ska vara enkelt att införa och använda och inte ge några större störningar, säger Peeter Vinnal.

Han påpekar att Praktikertjänst gärna ser en bra dialog med landstinget, där man vill komma fram till en bra lösning.

– Vi är intresserade av patientsäkerhet och vill utnyttja datamediets fördelar, men vi vill inte få en försämring.

Praktikertjänsts nej-tackbrev till att införa Cosmic har inte nått adressaten, så landstingsdirektör Monica Berglund kan inte uttala sig närmare om det.

– Det pågår en utredning om införandet av Cosmic på vårdcentralerna och vi ska ha ett möte om det nästa vecka. Processen är inte klar än, men den ska utmynna i ett förslag så småningom, säger hon. Men det ska utmynna i att alla vårdgivare ska ha samma system.

– Om Praktikertjänst har tagit beslutet om att inte delta så har man ju tagit detta utan att ha sett landstingets förslag, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons