Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prekärt läge för snöröjarna

Kör försiktigt. SMHI varnar för underkylt regn och blixthalka redan på lördagsmorgonen. Detta samtidigt som hela Europa har brist på vägsalt.

Annons

De närmaste dagarna bjuder på ett blandväder, där underkylt regn blandas med snö, plusgrader avlöses av minusgrader, och strålande sol kan gå över i dis. Luftfuktigheten beräknas ligga uppåt 100 procent, vilket i sin tur brukar orsaka dimma. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för halka i bland annat Västmanland.

Och till detta kommer mer snö, vilket ställer till det för snöröjningen på vägar och gator. Snövallarna är redan höga längst vägkanterna.

– Därför måste vi göra några extrainsatser på några ställen, där vi inte har plats att lägga upp mer snö. Vi måste nu börja att forsla bort den. Det sker utefter de största stråken och på de mest akuta platserna, meddelar Thomas Wulcan från tekniska nämndens stab.

Om snövallarna blev högre och bredare skulle bland annat bussarna inte längre kunna ta sig fram. Västmanlands Lokaltrafik har ännu inte haft några större problem, berättas VL:s trafikupplysning, men bussarna kan vara 10 till 15 minuter sena på tider när snöröjningen ännu inte har kommit i gång. Bussarna har visserligen vinterdäck, men de är inte dubbade.

Det kalla vädret har orsakat brist på vägsalt. Västerås Stad eller Svevia, Vägverkets entreprenörsföretag, har redan upplevt tillfälliga brister. Det blir mer grus och mindre salt på vägarna framöver.

– Det är brist på vägsalt i hela Europa. De stora saltdammarna, i bland annat Egypten, hinner inte leverera så mycket salt som vi behöver under denna kalla vinter, säger Pär-Olof Dahlberg, högste ansvarig för saltningsarbetet vid Svevia.

Mer läsning

Annons