Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressen hårdnar för åklagarna

Åklagarkammaren i Västerås har drabbats av ännu fler sjukskrivningar. Men Åklagarmyndighetens regionchef är inte oroad.

Annons

VLT har tidigare skrivit om åklagarbristen i Västerås, som oroar både de anställda på åklagarkammaren och polisen. Utredningar försenas eller ligger nere, en del anställda på åklagarkammaren sjukskriver sig på grund av utmattning eller söker sig bort.

– Vi har en mycket, mycket ansträngd situation, Vi orkar inte längre! Och det vet riksåklagaren, säger en av åklagarkammarens anställda, som dock vill vara anonym.

Riksåklagare Anders Perklev har besökt Västerås och talat med de anställda, men varken han eller vice riksåklagare Kerstin Skarp valde att svara på VLT:s frågor. Det gjorde däremot överåklagaren Urban Stenkvist, som har ansvaret för åklagarverksamheten i Mellansverige och Västsverige.

– Västerås har ett ansträng personalläge, men det är inte okänt i åklagar-Sverige. Läget i Västerås beror bland annat på att man har tappatåklagare som har sökt och fått andra jobb. Andra är barnlediga. Och så har Västmanlands tingsrätt fått väldigt stora extraresurser av Domstolsverket och pumpar ut väldigt många rättegångar.

Vad kommer ni att göra?– Vi försöker att skicka hjälp till Västeråskammaren från kamrarna runt omkring, Och vi försöker placera någon åklagare tillfälligt i Västerås.

Och var gör ni mer långsiktigt?– Vi låter inte åklagarkammaren i Västerås förblöda. Vi får helt enkelt jobba på rekrytering, så att vi får den personal som behövs.

Få i åklagarkammaren

Så här såg personalläget ut i Västerås i slutet av förra veckan:

Av 22 åklagartjänster var 17,4 besatta. Resten fattades. Men i siffran 17,4 ingår en extra åklagare som placerats i Västerås och åklagare från grannkammare som reser in extra till tingsförhandlingar i Västerås.

Mer läsning

Annons