Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat komvux kan få IG

Hur bra är stadens vuxenutbildning? Politikerna vet inte hur de ska besvara den frågan. Kommunens revisorer är kritiska.

Annons

För två år sedan övergick en stor del av Västerås vuxenutbildning till privata aktörer. Gamla kommunala komvux försvann i det närmaste och många elever och lärare var kritiska.

Nu har resultatet av upphandlingen granskats av stadens revisorer.

Kommunen kritiseras på flera punkter.

Visserligen ställer utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden krav på de tolv utförare som tillhandahåller vuxenutbildning. Men den har inget bra sätt att ta reda på om de verkligen lever upp till kraven.

Det finns, skriver revisionsbyrån Ernst Young i sin rapport, ”brister i nämndens interna styrning och kontroll av vuxenutbildningen”.

Nämndens ordförande Anders Teljebäck (S) säger att han personligen besökt alla vuxenutbildningar i Västerås, utom en, och att hans uppfattning är att utbildningarna fungerar bra.

– Efter upphandlingen har vi fått en mix av olika utbildningar och vi har fått mer utbildning för pengarna.

Ni ställer krav på att det ska finnas behöriga lärare. Hur kan vi vara säkra på att utförarna verkligen lever upp till kravet?

– Det finns inget som tyder på att vi skulle ha färre behöriga lärare i dag än tidigare.

När socialdemokraterna var i opposition kritiserade ni väl upphandlingen?

– Beslutet om upphandling togs i full enighet. Sedan fanns det en oro bland elever och lärare på komvux, och det var förståeligt.

Mer läsning

Annons