Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådhus blir teknikhus

Från konst via barn till teknik. Så är det korta svaret på vad Rådhuset ska användas till framöver.

Annons

Sedan Konstmuseet flyttade ut ur Rådhuset i maj 2010 har huset delvis övertagits av lekande förskolebarn. Men förskoleverksamheten var bara en temporär lösning och i början av nästa år ska förskolan flytta till nya lokaler är det tänkt.

Under några år framåt ska Rådhuset i stället fyllas med teknik. Men barn kommer att vara mer än välkomna även i fortsättningen, om det vill sig redan till jullovet.

Ett Science Center ska börja växa fram i Rådhuslokalerna och det kan vara intressant för alla åldrar, men kanske i synnerhet för barn. Ett Science Center är en plats som vill ge nyfikna väster-åsare förklaringar på naturvetenskapliga fenomen och skapa lustfyllda upplevelser av hur teknik fungerar.

– Attityden till teknik är att det är svårt och tråkigt och det måste vi ändra, säger utredaren Jill Thenander, som tidigare varit med och startat ABB-gymnasiet.

Det första och mest kända Science Centret i Sverige är Tom Tits Experiment i Södertälje, som numera till och med har en egen förskola.

Dessutom ska ytterligare en ny verksamhet ta plats: Komtek, en kommunal teknikskola. Där ska både barn och vuxna kunna gå på teknikkurser på fritiden, särskilt kvällstid och helger.

Komteks personal ska också bli en resurs för Västerås lärare och ge fortbildning i teknikrelaterade ämnen och kunna delta som direkt stöd i klassrummen.

De båda verksamheterna i Rådhuset – Science Center och Komtek – ska så småningom flytta till en framtida Technopark (se artikel nedtill) och utgöra en del av basen där.

Mer läsning

Annons