Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raritet upptäckt vid fjärilsinventering

Förra sommaren genomfördes en dagfjärilsinventering vid tre tillfällen på åtta olika platser i länet. Nu är resultatet klart och det bjuder på en raritet – gullvivefjärilen.

Annons

Arbetet med inventeringen utfördes av åtta fjärilskunniga inom Entomologiska föreningen i Dalarna och Västmanland samt Västmanlands ornitologiska förening.

49 olika arter av dagfjärilar påträffades och har nu presenterats i en rapport.

Anledningen till undersökningen är att fjärilar är väldigt känsliga för miljöförändringar och därför kan användas som indikatorer på miljötillståndet.

– Samma undersökning har gjorts i år också, men de resultaten har vi inte fått ännu. Det är olika idella krafter som sköter det här åt oss, säger Per Hedenbo, handläggare/miljöövervakning på Länsstyrelsen.

Inventeringen gick till så att åtta personer, alla duktiga på fjärilar, fick välja ut ett område i Västmanland där de valde ut en sträcka som de sedan besökte tre gånger under sommaren. Alla fjärilar de såg inom fem meter åt båda håll utanför sträckan noterades noga.

De gjorde också anteckningar om vilken naturtyp det var när de såg fjärilen, skog eller åker.

– Eventuellt ska vi göra det här mer långsiktigt för att se vilka arter som ökar eller minskar. Det är väl det som är det huvudsakliga syftet med det här, säger Per Hedenbo.

Sammanlagt observerades 1219 fjärilar varav 1144 kunde artbestämmas.

En av dem var alltså gullvivefjärilen som observerades på Ängsö. Den arten har inte setts i länet på årtionden, men är nu tillbaka igen efter att tidigare bara varit synlig på en ö i östra Mälaren.

Resultatet av sommarens fjärilsinventering beräknas vara klar inom en månad.

Mer läsning

Annons