Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen utreder nystartsjobben

Är taxi en olämplig bransch för nystartsjobb? Det är en av frågorna som regeringen ska ta ställning till i höst.

Annons
Oroad. Elisabeth Svantesson (M)anser att systemet har överutnyttjats.

– Det finns alltid risk att arbetsgivare överutnyttjar ett system och det här är väl ett uppenbart exempel på det, säger Elisabeth Svantesson (M) efter att ha läst VLT:s granskning av taxibranschen i Västerås.

Hon är ordförande i arbetsmarknadsutskottet, det utskott i riksdagen som har ansvar för arbetsmarknadsfrågor.

I dag är det ingen som har någon överblick över hur nystartbidragen nyttjas. Och det görs heller inget konkret för att förhindra ett överutnyttjande. Men i höst ska regeringen utreda i vilka branscher och på vilket sätt de arbetsmarknadspolitiska stöden överutnyttjas och fuskas med.

– Om företagen säger att de inte skulle överleva utan det, då har det ju blivit fel. Det är ju inte meningen att det ska vara lönsamt för företagen.

Vad har du att säga till de åkare som har svårt att klara sig därför att konkurrenterna får sina förares löner betalda av staten?

– Min uppmaning till dem är att se om det kanske är en möjlighet även för dem. Om fler använder det blir det ingen konkurrenssnedvridning.

För många är det inte ett alternativ, eftersom de vet att de inte har några möjligheter att anställa någon efter nystarts-tidens slut.

– Jag ser problemet, absolut, och jag ser utmaningen i detta. Men jag ser också möjligheten för individen att faktiskt få jobba.

021-19 92 65

[email protected]

Karin Thornberg

Utreds i höst

Regeringen ska i höst utreda hur arbetsgivare använder sig av nystartsjobb och andra arbetsmarknads- politiska stöd.

Utredningen ska ge svar på i vilken utsträckning det förekommer oegentlig- heter, överutnyttjande och andra felaktigheter inom de arbetsmarknadspolitiska stöd som lämnas till arbetsgivare, skriver regeringen i budgetpropositionen.

Mer läsning

Annons