Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens praktikanter får inte plats i Västerås

Skatteverket i Västerås har inte lokaler till att ta emot några praktikanter.
- Vi är fullbelagda redan idag, säger Magnus Djerf, kontorschef på Skatteverket i Västerås.

Annons

Regeringen har skickat brev till flera statliga verk och myndigheter med krav på att ta emot så mycket som 65 000 praktikanter. Anledning är att regeringens stora satsning på att ge 130 000 arbetslösa en sysselsättning har misslyckats.

Skatteverket blev chockade när de hörde regeringens krav att de ska ta emot 6 000 praktikanter på ett år.

- Jag var helt övertygad om att de hade skrivit fel, att det råkat bli en nolla för mycket, säger Skatteverkets personaldirektör Elisabeth Bjar till Dagens Industri.

Hur många som skulle placeras på Skatteverkets kontor i Västerås är inte bestämt. Enligt kontorschefen skulle det bli så mycket som 2-300 personer om kontoren skulle ta emot efter storlek.

- Vi har inte börjat fundera på hur vi ska göra. Diskussionen om praktikanter pågår mellan personalstrateger. Det ända jag kan säga är att vi inte får plats i lokalerna, säger Magnus Djerf på Västeråskontoret.

130 000 arbetslösa ska få praktik i tre till sex månader i år enligt regeringens arbetsmarknadspolitiska program. Men arbetsförmedlingen har varit för dåliga på att ta fram platserna.

Regeringen tar därför saken i egna händer och beordrar myndigheter och verk att ta emot dem. Utan att meddela Arbetsförmedlingen.

- I den situationen vi har, med hundratusentals nya arbetslösa, är det självklart att staten måste ta sitt ansvar, säger arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin till Dagens Industri.

Mer läsning

Annons