Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordkö på passexpeditionen

Tre timmars väntan för att komma fram till handläggaren. Det är genomsnittet för den som vill ansöka om pass i Västerås just nu. Värst är det på måndagar och torsdagar då passpolisen har kvällsöppet.

Annons
Jessica Rönnevall, gruppchef på passexpeditionen hos polisen, anser att man bör ha tålamod och mat i magen innan man kommer till passexpeditionen.

- Vi kommer sällan under hundra nummer i kö. Och bakom ett könummer döljs det ofta en hel familj som ska ha pass, säger Jessica Rönnevall, gruppchef på polisens passexpedition.

Sedan blir det att köa igen när passet ska hämtas ut.  Det är den kassa sommaren som får västeråsarna att vilja fly landet. Det betyder att en vanlig familj får räkna med en hel för- eller eftermiddag med nummerlapp i hand. När VLT besöker passenheten väntar ett 50-tal personer. Maria Rostedt var här i måndags men vände i dörren. Idag gör hon ett nytt försök.

- Får se om det går fortare idag, säger hon och fortsätter:

- Det är bra om man har tålamod och inte är hungrig, säger Jessica Rönnevall.

Det betyder också att handläggarna får jobba övertid eftersom lokalerna är fulla med väntande när de stänger vid sjutiden. Det är inte ovanligt att de arbetar till åtta halv nio på kvällen.

Helst vill Jessica Rönnevall styra folk till Sala och Köping men även där har man tryck från de som vill ha pass

-Det minskar väntetiderna att ha alla papper påskrivna innan man kommer fram till handläggaren, säger Jessica Rönnevall.

Mer läsning

Annons