Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga TBE-smittade

Det har varit rekordmånga fall av fästing-smittan TBE under sommaren. Till och med den 6 augusti hade 105 fall anmälts vilket är åtta fler fall än under samma period förra året.

Annons

Fallen finns spridda över 13 län, de flesta är dock från Stockholm, Södermanland och Västra Götaland uppger Smittskyddsinstitutet. Men om 2012 blir ett rekordår för TBE-smittade återstår att se. I fjol anmäldes sammanlagt 284 fall.

TBE står för fästingburen hjärninflammation som kan ge svåra neurologiska symptom.

– I Västmanland har vi ingen märkbar ökning. Vi har tre personer som är anmälda i vårt län i år. Vi har så väldigt få fall, bara ensiffriga tal i vårt län, men det kan ju dyka upp fler, säger Jan Smedjegård som är smittskyddsläkare på lasarettet i Västerås.

Jan Smedjegård menar att det kan vara slumpen som påverkar antalet fall ¿i Västmanland.

– Vi kan inte med säkerhet säga att vi ser samma tydliga ökning som på andra ställen, säger Jan Smedjegård.

Hur ser det ut med ¿borreliasmittan ¿i länet då?

– Borrelian är inte anmälningspliktig. Där är det varje mottagning som har kontroll på sina egna fall, säger Jan Smedjegård.

Eftersom smittade fästingar kan vara aktiva långt in på hösten så är det inte för sent att vaccinera sig för den som planerar att vistas i områden där infektionen förekommer.

Vädret är också en avgörande faktor om fler personer kommer att insjukna. Fästingar trivs bäst om det är varmt och fuktigt. Det är viktigt att kontrollera kroppen om man varit ute i skog och mark.

Vanligaste symptomen

Den som blir smittad av TBE-virus kan efter 1–2 veckor få influensaliknande sympton, som lindrig feber och värk i huvud och kropp.

Besvären varar i upp till en vecka. Efter det känner man sig återställd och får då livslång immunitet.

Men för några återkommer sjukdomen efter cirka en vecka med mer uttalade symptom.

Hos var tredje smittad sprids viruset till hjärna och hjärnhinnor då man får hög feber, huvudvärk, illamående, kräkningar och påverkat allmäntillstånd.

Mer läsning

Annons