Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordvarm april

Tycker du att aprilvädret har varit ovanligt varmt på sistone? Det har du i så fall rätt i. Statistik från väderdataföretaget Foreca visar att medeltemperaturen i Västmanland har legat över snittet de senaste fyra åren.

Annons
Snart klar för sjön. Peter Freyhult gör i ordning sin Ballad som han sjösätter i dag lördag klockan 10. ”Förra helgen var vädret fantastiskt men jag brukar alltid säga att sista snön kommer på Valborg. Man får helt enkelt ta aprilvädret för vad det är.”

Våren kom – som bekant – tidigt till Västmanland i år.

Redan under perioden 21–25 februari uppmättes en meteorologisk vår, att jämför med den ”normala” tidsperioden som brukar infalla mellan den 20 och 25 mars.

Och den varma våren fortsätter. Enligt statistik från väderdataföretaget Foreca har medeltemperaturen i april hittills legat mellan 2 och 3 grader över det normala (i snitt 4 plusgrader per dygn). Som ”normalperiod” har Foreca räknat åren mellan 1961 och 1990.

– Det går att se att medeltemperaturen i Västmanland i snitt har varit högre än det normala under nio av de senaste tio åren, säger Ian Engblom, meteorolog hos Foreca.

– Det är för kort tid för att säkert kunna slå fast att det är klimatförändringar som är orsaken. Men för varje år som går blir det allt svårare att påstå att det inte finns något samband, säger han.

Det lokala aprilvädret till helgen fortsätter de senaste årens trend:

– Högtrycket fortsätter. Det blir övervägande soligt och 15–18 grader varmt. säger meteorolog Erik Rindeskär på Foreca.

Mer läsning

Annons