Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rena händer stoppar kräksjukan

Är du orolig för att smittas av vinterkräksjukan? Lösningen är att tvätta händerna – länge och väldigt noga.

Annons

Vinterkräkviruset finns i stora mängder och det krävs väldigt lite för att man ska bli sjuk, berättar Christer Häggström som är hygiensjuk-sköterska på Landstinget Västmanland. Viruset är motståndskraftigt mot handspriten, så lösningen är i stället att försöka tvätta bort dem mekaniskt med hjälp av tvål och vatten.

Men det gäller att vara noga, många missar delar av händerna där viruset då kan finnas kvar.

– Tummarna brukar man missa, säger Christer Häggström.

Han tycker att man ska tänka ut ett schema för hur man tvättar sig så att man får med mellan fingrarna, fingertopparna, tummarna, upp mot handlederna samt både handflata och handrygg.

Hur lång tid bör man hålla på?

– En och en halv till två minuter. Det är lång tid, studier visar att man tvättar i runt tio sekunder i normalfallet.

Tvätta händerna ofta är nyckeln. För att bli sjuk måste man få in viruset i munnen så det är bra att tvätta händerna när man har kontakt med livsmedel eller varit på toaletten. Christer Häggström tycker också att man ska ta för vana att tvätta händerna ett par gånger par dag när man är i allmänna utrymmen som på stan eller på jobbet.

– Men man får inte bli för nojjig, då blir det för jobbigt.

Men även om handspriten är nästintill verkningslös mot kräksjukeviruset kan det inte gynna viruset att sprita händerna och rensa bort bakterier. Inte heller handkräm skapar en bra grogrund för kräksjukan. Tvärtom, ju bättre kondition desto större chans har du att klara dig.

– Torra och nariga händer är mer mottagliga för bakterier och virus som fastnar lättare i skrymslen och sprickor.

Vinterkräksjukläget i landstinget är förhållandevis lugnt just nu. En avdelning på Köpings lasarett stängdes på måndagen efter ett sjukdomsutbrott, men på Centrallasarettet har den avdelning som stängdes under julhelgen kunnat öppna igen.

Mer läsning

Annons