Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resa upprör grä(s)rötter

Dagen efter valet reste sju partianställda socialdemokrater till Budapest. ”Kompetensutveckling” säger partidistriktet. ”Bjudresa för en utvald klick”, menar kritikerna.

Annons

Flygresa, traktamente och fyra övernattningar på det fyrstjärniga hotellet Danubius Gellert – resenärernas Facebookuppdateringar om spa- och restaurangbesök har stuckit i ögonen på många socialdemokrater i Västmanland.

– Det är fel eftersom de är anställda av partiet och har fått lön för sitt arbete. Det är många som har lagt ned hur mycket fritid som helst på valet utan att få något, säger en upprörd socialdemokrat.

Ytterligare en partimedlem, som även han vill vara anonym, är inne på samma tankegång.

– De skulle lagt pengarna på oss i stället. Jag har jobbat säkert hundra timmar inför valet och har inte ens fått en biobiljett. Det skulle ha varit schyst om de åtminstone hade bjudit oss på lunch, säger han

Distriktsombudsmannen Joakim Johansson, som själv var med på resan och var den som fattade beslut om att genomföra den, kan inte se att något fel begåtts. Socialdemokraterna i Västmanland har anordnat ”eftervalsresor” för sina anställda såväl 2006 som 2002.

– Jag som chef är personalansvarig. Vi måste värna om våra anställda. Detta är som en arbetsplats vilken som helst, säger han.

Med på resan var ombudsmän från Socialdemokraterna Västmanland, LO, Västerås arbetarekommun och SSU.

Joakim Johansson är noga med att betona att resan, som kostade drygt 5 000 kronor per deltagare exklusive traktamenten, inte har belastat partiarbetet.

– Pengarna kommer från en kompetens- och personalfond. Det är pengar som vi som jobbar för distriktet har avstått i löneökningar under flera år, säger Joakim Johansson.

Han beskriver ömsom resan som personalvård – en belöning för medarbetare som gjort långt mer än vad som kan förväntas av dem –  ömsom som kompetensutveckling.

– Utgångspunkten är att det är en arbetsresa. Det var ju inte så att vi ägnade oss åt nöjen dygnet runt, säger han.

På frågan hur arbetsschemat såg ut svarar han att man förde diskussioner om hur valarbetet fungerat och följde rösträkningen i Sverige via nätet.

Några av dem som bjöds på resan hade tillfälliga anställningar kopplade till valet. En av de partimedlemmar som kontaktade VLT i går anser att inte bara själva resan, utan även projektanställningarna som föranledde den, gick till dem som råkar ha rätt kontakter.

– Det har aldrig gått ut någon annons. Jag har jobbat aktivt i sju år för partiet men aldrig fått någon fråga om jag skulle vilja ha en sådan tjänst, säger han.

Joakim Johansson påpekar dock att det bara är fasta tjänster som måste annonseras ut.

– För tidsbegränsade anställningar är det jag som chef som väljer ut de jag anser är bäst för uppdraget. Men vi har gått ut till arbetarekommunerna. Kanske har inte informationen gått ut till medlemmarna, men det kan inte jag ta på mig, säger han.

Mer läsning

Annons