Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för brist på TBE-vaccin i vår

Vaccin mot TBE kan bli en bristvara i vår. TBE är fortfarande ovanligt i Västmanland men finns framför allt runt Mälaren.

Annons
Kan sprida smitta. Fästningar som den här, som bitit sig fast vid ett öra, kan sprida sjukdomar som TBE och borrelia.

Fästingburen hjärninflammation (TBE) hade inte observerats väster om Enköping-Strängnäs före 2009. Nu finns dock sjukdomen även i Västmanland, berättar smittskyddsöverläkare Jan Smedjegård.

– Den finns företrädesvis i Mälarnära miljöer, som Västerås, Ängsö och Kungsör.

I fjol konstaterades åtta personer ha blivit smittade av TBE i Västmanlands län. Det kan jämföras med tre fall 2012, sex fall 2011 och sex fall 2010.

Risken att smittas är ändå liten jämfört med till exempel i Stockholms skärgård. I Sverige anmäldes totalt 288 fall under 2012. Av dessa beräknas en tredjedel få långdragna eller bestående besvär.

Klart är att TBE spritt sig de senaste årtiondena och det har fått allt fler att vaccinera sig. Två företag producerar det vaccin som används i Sverige och nu har ett av dem signalerat att de inte kommer att få fram tillräckligt stora mängder.

– Vi har fått sådana signaler tidigare år och då har det gått att lösa. Nu måste vi kommunicera med dem och se om det andra företaget kan leverera mer. Om inte så kommer det att bli svårigheter, säger Smedjegård.

Finns det alternativ?– Inte på den svenska marknaden.

Mer läsning

Annons