Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörde växelspaken – döms för bilstöld

En tungt kriminellt belastad västeråsare i 30-årsåldern får påspädning på sina många fängelsestraff med fyra månader sedan DNA-tekniken fällt honom för en grov bilstöld i Malmö.

Annons
Uppenbarligen måste västeråsaren ha rört vid växelspaken i samband med bilstölden. Hans DNA hittades på den – och därmed kunde han dömas.

I slutet av april 2017, bara några dagar innan västeråsaren började avtjäna flera olika fängelsestraff på sammanlagt över tre år råkade en kvinna i Malmö ut för en mycket obehaglig upplevelse.

På kvällen den 28 april satt hon i sin parkerade bil på en gata i Malmö, försjunken i att skicka ett SMS, när förardörren plötsligt rycktes upp.

Utanför stod en man som sade ”Lämna din väska och allt, och ut ur bilen!”. Kvinnan protesterade och mannen gjorde en rörelse som om han skulle ta fram en pistol ur byxlinningen.

Kvinnan trodde att hon skulle bli skjuten, fick förtvivlade krafter och ryckte åt sig sin väska varpå hon sprang för livet. Det visade sig att hon även fått med sig bilnyckeln, som låg i fickan eftersom hon lagt den där sedan hon parkerat bilen. Hon blev ännu räddare medan hon sprang och trodde att mannen skulle skjuta henne för att han inte lyckades starta bilen.

Brottet anmäldes till polis sedan kvinnan satt sig i säkerhet och polisens tekniker undersökte bilen.

Under tiden västeråsaren satt i fängelse – han skulle enligt de ursprungliga planerna sitta i fängelse fram till hösten 2019 – analyserades proverna som togs från bilen nere i Malmö.

Och man fick en mycket säker träff – det visade sig att västeråsaren hade haft sin hand på bilens växelspak och lämnat DNA där.

I de första förhören nekade västeråsaren till att över huvud taget ha varit i Malmö, när han konfronterades med DNA-bevisningens säkerhet berättade han i stället att han suttit på bilens passagerarsida i samband med en narkotikaaffär. Vilka han gjort affär med i bilen i så fall ville han inte berätta eftersom han var rädd för dem.

Malmö tingsrätt tog ingen notis om hans förklaringar utan dömde honom till fyra månaders fängelse för grov bilstöld. Detta utöver de mer än tre år som han tidigare dömts för av olika tingsrätter, däribland Västmanlands, och som han nu avtjänar.

Den nya domen, om den står sig i högre instans, innebär att tidpunkten för hans villkorliga frigivning snarare blir vintern 2019 än hösten 2019.

Mer läsning

Annons