Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosor i elfte timmen

Gamla, hederliga och vanliga rosor kan museiträdgårdsmästaren på Vallby visa upp.

Annons
Rosintresserade. Museiträdgårdsmästare Maria Löfgren berättade om rosorna på Vallby för ett tiotal intresserade. Här berättar hon om rosen Blush damask som endast blommar en gång per år, men å andra sidan kan bli rejält stor.Foto: Per Groth

Fast i år har rosornas högsäsong slagit till två veckor tidigare än normalt, så nu är de flesta rosblommorna bruna och torra.

Men en del vita och rosa rosor kunde trädgårdsmästare Maria Löfgren ändå peka på när hon tog med ett tiotal besökare på rosvandring.

–På Vallby köper vi in en del nya rosor, men framför allt vill vi samla in gamla arter från trakten, säger hon.

En museiträdgårdsmästare jobbar nämligen, liksom andra museitjänstemän, med att samla in saker. För Maria Löfgrens del är sakerna växter, gamla sorter.

Rosor kring torget utgör undantaget och köptes in för att torget lite snabbare skulle förvandlas till en välkomnande grön oas. Förr bestod torget mest av grus, sten och lite grönt gräs.

Men även vid torget finns insamlade rosor, som funnits länge i länet. De är med andra ord tåliga nog för att klara av de flesta hårda vintrar och blöta eller torra somrar i Västeråsområdet.

–Här är en favorit, säger Maria Löfgren och pekar på en stor buske som fortfarande bär rosafärgade rosor. Den kommer från Katrinelundsvägen i Västerås.

Den är en Blush damask, som har den egenheten att den sprider sig snabbt via rotskott.

–Jag måste beskära den tre gånger om året!

En del rosor har jordnära namn som Skerike biskopsros, Hildas vita och Kerstins ros från Dala-Järna. En del av dem är okända. Till exempel måste dna:t från Skerike biskopsros studeras för att vi ska få veta vad det egentligen är för sort.

Mer på Vallby

Vallby friluftsmuseum har öppet alla dagar, klockan 10.00–17.00. Varje dag kan man gå på dramatiserade rundvandringar:

11.30 om trädgård

14.00 om herrskap och torpare

15.30 om folk och fä på Norrsylta gård

Onsdagar och lördagar kan barn mellan 5 och 8 år göra en tidsresa i torpet.

Mer läsning

Annons