Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjur spåras i länet i vinter

För att främst få veta hur många lodjur det finns i Västmanland ska jägare samt personal från länsstyrelsen göra en inventering under en enda dag i vinter.

Annons

Under vintern 2008 och 2009 genomförde länsstyrelsen och Svenska Jägareförbundet en större länstäckande lodjursinventering. Den visade att det fanns totalt 13 familjegrupper och det innebar mellan 70 och 80 lodjur.

– Vi ska göra en ny inventering någon dag före den 28 februari. Om jägare ser ett spår av lodjur är vår uppgift att följa spåren tillbaka så långt att spåren upphör i snön. Vi får då veta om det i ett område finns två lodjursfamiljer eller bara en familj. Det gör att vi får en heltäckande bild av lodjursstammen under samma dag i hela länet, säger rovdjursinventeringsansvarig Pierre Ahlgren vid länsstyrelsen.

Lodjur har ett mindre revir än vargar och överlappar reviren mer. Döttrar till en lodjurshona kan bilda revir bredvid det revir där de växte upp.

– Vi kan hitta nya lodjursrevir genom inventeringen. Något revir kan också ha försvunnit på grund av att lodjur har dött på ett naturligt sätt eller blivit skjutna under jakt, säger Pierre Ahlgren.

– Inventeringen omfattar även vargar och vi tittar på spår för att se om det är en hona, en hane eller en valp. Det kan vara bra att bland annat veta om vi har en hona som löper och kan få ungar i vår. Vi har annars en god kunskap om vargreviren. Vi har inte hittat nya vargrevir genom denna typ av inventeringar, utan det får vi reda på främst genom rapporter från folk som sett varg.

Inventeringen görs på två dygns gammal snö och genomförs även i länen Dalarna, Gävleborg och Uppsala.

Mer läsning

Annons