Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullande avfallsstation ska samla miljöfarliga sopor

En specialinredd lastbil som samlar in batterier, färgburkar och annat miljöfarligt avfall kan snart börja rulla på gatorna i Västerås.

Annons
Maria Lindelöf.

Den mobila miljöstationen är ett förslag från Kristdemokraterna som kommunfullmäktige sa ja till i förra veckan.

– Det handlar om att det ska bli enkelt att återvinna miljö-farligt avfall och dessutom av-lasta överfulla återvinningsstationer, säger Maria Lindelöf (KD).

Den mobila miljöstationen är en speciell lastbil som gör schemalagda turer för att samla in farligt avfall.

Exempel på sådant som kan lämnas in är batterier, målarfärg, nagellack och hårspray liksom förpackningar som innehållit farliga ämnen.

Maria Lindelöf ger exempel på hur det fungerar i exempelvis Birkastan i Stockholm där en sådan här lastbil finns.

– En kompis har berättat att den kommer två gånger per år och att det alltid blir lite folkfest. Folk kommer ut med sina apparater, burkar och annat. Så samlas man och står och pratar.

De rödgröna ser positivt på idén.

– Återbruken ersatte miljöbilen på 1990-talet, bland annat på grund av att insamlingsresultaten var så låga. Trots detta säger Vafab som tar hand om det farliga avfallet att det kan vara värt att pröva igen. Nya sätt att nå ut med information kan göra att resultaten kan bli bättre, säger Carin Lidman (S).

Lastbilen ska använda sig av sms för att påminna boende när den kommer till om-rådet. Mobila miljöstationen genomförs på försök i ett begränsat område.

Mer läsning

Annons