Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullande förskola ger chans till utelek

Föräldrar var skeptiska i början. Men nu, snart ett år senare, är den rullande förskolan Blixten omtyckt.

Annons
Vilken dag Är det? Frågan ställs och många räcker upp händerna. Längst fram: Anton Schaléhn och Nellie Wida. I raden bakom: Linn Öhman och förskolläraren Isabel Gylén.

– Hoppas kojan inte har blåst bort.

Bella Rickardsson och de andra 4–6-åringarna sitter med bälten på i den specialinredda bussen. Nu kör den genom ett vintrigt Västerås mot dagens utflyktsmål.

Blixten är en del av Vasaparkens förskola. Med bussen gör barnen och förskollärarna dagsutflykter till bestämda resmål måndag till fredag.

Anundshög, som ska besökas i dag, är en av de platser de återkommer till varje vecka.

Ur bussens högtalare hörs Electric Banana Band sjunga ”Maya min Maya, min bitska lilla piraya”. Barnen lyssnar, sjunger med eller slumrar in.

– Åka buss är inte min favorit, man blir svettig i bussen, säger Nora Sedvall-Bensalah innan hon skiner upp sekunden efter:

– Men vet du: Det bästa är att jag tycker att det är kul att vara på dagis!

Inför den mobila förskolans premiär i mars i fjol fördes en debatt om motiv. Var bussen ett billigt sätt för politikerna att lösa bristen på förskoleplatser i city, eller fanns det ett egenvärde i en avdelning där barn gör utflykter med bussen som sin fasta punkt och till största delen vistas utomhus om dagarna?

Förskolläraren Margareta Anttila berättar att många föräldrar var skeptiska i början, framför allt fanns en oro för säkerheten. Misstänksamheten släppte när personalen visade bussen och förklarade hur det ska fungera praktiskt och pedagogiskt.

– Vi forskar i naturen och här vid Anundshög kan vi väva in historien också, men leken är grunden.

Två barngrupper i åldern 4–6 år turas om att varannan vecka åka med bussen och varannan vecka vara på Vasaparkens förskola. Resan får ta högst 30 minuter enkel väg och barnen är borta från klockan 9 till 15.30. Den varma lunchen äts i bussen. I dag blir det panerad fisk och potatis.

Det finns plats för 18 barn i varje grupp. 3 av Blixtens 36 platser är lediga, enligt Malin Jansson som är förskolechef i centrum.

När den rullande förskolan startade var den knuten även till Utanby förskola, men det blev för splittrat.

Föräldern Sara Stockselius är mycket nöjd att sonen Aleksis går i mobil förskola.

– Det är helt fantastiskt att barnen får vara utomhus. De lär sig väldigt mycket också.

Hon berättar om höstens temaveckor om äpplen på Vallby Friluftsmuseum då Aleksis hade med sig äppelmos hem.

Tidigare var Blixten på Vallby Friluftsmuseum två gånger i veckan men av besparingsskäl blir det bara en dag nu.

I reflexgula västar går barnen på led in i skogen vid Anundshög. Bella Rickardsson, som har med sig extra pinnar att täta kojans väggar med, kan pusta ut.

Kojan står kvar.

Busschaufför. Inhopparen Sara Josefsson kör vanligtvis åt Axelssons turisttrafik. Här hjälper hon Linn Öhman med skoskydden. En pedagog utbildas för att kunna köra bussen.

Mer läsning

Annons