Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rykten om att tama katter fångas in i Västerås: "falska påståenden"

Ett katthem i Vaxholm råkade av misstag fånga in en tam katt i Västerås. Det tog sedan fyra veckor innan ägaren kunde få tillbaka katten. Nu går rykten om att katthem i Stockholm åker till Västerås och plockar in tamkatter.

Annons

Händelsen har lett till att ett katthem i Västerås, Huskatten, nu varnar för katthem som fångar in katter på Biskopsängen i Västerås.

– Tyvärr fångar de även in tama, sociala katter som har ägare, skriver Huskatten på sin Facebooksida.

Katthemmet i Vaxholm, i Stockholms län, bemöter anklagelserna på sin Facebooksida. Man kallar det för förtal och falska påståenden. Anledningen till att de lät katter fångas in i Västerås var på grund av att de hade fått in uppgifter om att Huskatten tänkte avliva dem.

– I december blev vi larmade om en liten koloni hemlösa katter som hotades av avlivning i ett koloniområde i Västerås och vi kunde naturligtvis inte låta det hända. Då vi inte själva hade möjlighet att åka dit så bad vi en familj, som även är jourhem åt oss och som bor i Västerås, om hjälp och med koloniföreningens stöd fångades katterna in. Vi och ett annat katthem i Stockholm tog emot dem.

Totalt fångades 13 katter in. Det visade sig senare att en av katterna var tam och kastrerad, men inte id-märkt. Han placerades i ett jourhem i väntan på att ägaren skulle hittas – vilket tog fyra veckor.

Kattägaren satte ut en efterlysning på den bortsprungne katten, som en kvinna som har en stuga på Biskopsängen såg. Hon visste att vilda katter hade fångats in där, så hon tipsade kattägaren om det. Kattägaren lyckades därmed få tag på katthemmet. Numera är katten åter hemma samt id-märkt.

Läs också: BILDEXTRA: Fullt ös på huskatten

Katthemmet i Stockholm tillbakavisar anklagelserna om att detta ska vara en upprepad företeelse.

– Ett i högsta grad både dumt och osant påstående, skriver Katthemmet i Vaxholm, som också bemöter katthemmet i Västerås kritik gällande att de inte först kontaktade de lokala katthemmen:

– Vi hjälpte katterna i Västerås då läget för dem var mycket akut – fångstburar hade ställts ut för att katterna skulle fångas in och avlivas. Detta skulle, enligt säkra uppgifter till oss, ombesörjas av Huskatten som redan i slutet på sommaren ställde ut sina burar i koloniområdet.

Huskatten säger att påståendet om att de tänkte avliva de vilda katterna är taget ur luften.

– Det finns ingen som helst sanning i det, skriver katthemmet i en kommentar på Facebook.

Läs också: Folk åker på semester och struntar i katten

Mer läsning

Annons