Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hindrar du cykeltjuvarna

För att hindra att någon stjäl din cykel är det ­bästa att låsa fast hela ramen med en vajer eller kätting i något fast föremål som ett cykelställ. Det rådet ger tre cykelhandlare i Västerås.

Annons
Kraftigt extra lås. Bengt Juhlin vid Sporthörnan tycker att en kätting med härdat stål är bra som extra lås på cyklar. Kättingen sätts både i cykelns vanliga lås och i ett fast föremål som en stolpe. 300 kronor kostar låset.

Ägaren Bengt Juhlin vid Sporthörnan på Malmaberg i Västerås uppger att de flesta nya cyklarna han säljer har godkända lås.

– Det ger ett visst mått av skydd. Men det är viktigt att också låsa fast hela cykelramen i något fast föremål som ett cykelställ eller en stolpe. Det hindrar oftast professionella cykeltjuvar att bara lyfta upp den på en lastbil, säger han.

– Det är inte bra att ställa sin cykel vid till exempel Centralstationen, där det står säkert 1 000 andra cyklar. Då har folk svårt att se skillnaden på om någon håller på att stjäla eller låser upp cykeln. Det är också viktigt att ställa cykeln i ett förråd när man kommer hem och inte lämna den utomhus.

Per Sahlberg vid Sahlbergs Cykel och Sport på Skallberget anser också att det är viktigt att låsa fast sin cykel väl. Han och flera andra cykelhandlare ger sina kunder en så kallad självriskeliminering när han säljer en ny cykel.

– Det innebär att om cykeln stjäls under det första året så behöver inte ägaren betala någon självrisk till försäkringsbolaget, utan kan hämta ut en ny cykel. Elimineringen kan sedan förlängas ytterligare något år om ägaren vill betala för det, säger Per Sahlberg.

Mikael Frunck vid Sportson på Bäckby påpekar också vikten av att låsa fast cykeln ordenligt. Han tycker att det är viktigt att den inte står undanskymd utan på en plats där det rör sig mycket folk.

– Då blir det svårare att stå ostört och använda verktyg för att stjäla cykeln. Vi vet till exempel att cyklar har stulits på innergårdar intill bostadshus, säger Mikael Frunck.

Mer läsning

Annons