Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många hemlösa romer finns det i stan

Individ- och familjenämnden i Västerås står bakom den utförda kartläggningen. Den är gjord för att få ett begrepp om hur många EU-migranter som finns i Västerås.

Annons

Individ- och familjenämnden tog hjälp av Stadsmissionen för att få en överblick av hur många hemlösa romer det finns i Västerås.

Staffan Jansson (S), i individ och familjenämnden förklarar varför karläggningen ägt rum.

– Det är EU-medborgare vi tittat på, oavsett vad de har för härkomst. Vi hade en uppvaktning i höstas av Stadsmissionen där man upplevde att trycket på härbärget och att få mat hade ökat kraftigt av människor som befinner sig i kommunen och inte hade råd att äta ordentligt. Dessutom finns det unga i kommunen under 18 år som inte får någon skolgång, säger Jansson.

Ronald Henriksson, biträdande direktor på Stadsmissionen, hoppas att deras insats kan hjälpa de hemlösa romer som finns i Västerås.

– Vi har kommit i kontakt med drygt 50 romer. De uppger att de bor i bilar i skogen. Vi har daglig kontakt med romer på stadsmissionen där de upplever att de får ett anständigt bemötande och vi kan erbjuda ett basalt stöd, säger Ronald Henriksson.

Att Stadsmissionen var med i undersökningen var för att få reda på vad romerna behöver för stöd och hjälp samt varför de kommit hit.

Mer läsning

Annons