Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så många länsbor ville bli befriade från sina skulder

350 västmanlänningar ansökte förra året om skuldsanering. Det är en ökning med 26 procent.

Annons

I Västerås är ökningen ännu större, över 50 procent. 2010 ansökte 191 västeråsare om skuldsanering jämfört med 126 stycken 2009.

Skuldsanering innebär att en svårt skuldsatt person kan bli helt eller delvis befriad från sina skulder.

Det är dock inte i alla länets kommuner som antalet ansökningar om att få skulderna avskrivna ökar. I Arboga, Fagersta, Kungsör och Sala är antalet ansökningar lägre än 2009.

I hela Sverige beviljades 4 900 personer skuldsanering, vilket innebär ungefär 64 procent av de som ansökt. Siffran kunde dock vara ännu högre. Efter ett beslut av Högsta domstolen i höstas tvingades Kronofogdemyndigheten skärpa bedömningen av de skuldsattas möjlighet att faktiskt kunna betala tillbaka, vilket ökade andelen avslag med 10 procent det sista kvartalet.

—Beslutet gör att Kronofogden inte längre har samma möjlighet att bevilja lika många människor skuldsanering som tidigare. Det är naturligtvis någonting vi tycker är olyckligt utifrån syftet med lagen, regeringens intentioner och då behovet av en skuldsanering är stort hos många, säger Anna-Carin Gustafsson Åström, chef för skuldsaneringen på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons