Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så överlever småfåglarna kylan

För att överleva i kylan kan en del småfåglar sänka sin kroppstemperatur och minska energiförbränningen under natten.

Annons

Ett viktigt tillskott av föda får fåglarna när de matas av människor. En del som matar småfåglar menar att det finns färre i år vid fågelborden.

– Jag upplever inte att det är så. Jag tycker att det är tvärtom och det är många fåglar hemma hos mig, säger ornitolog Daniel Green.

Men i slutet av januari kan alla som vill räkna småfåglar i sina trädgårdar för femte året i följd. Genom att jämföra med tidigare år kan man då se om antalet fåglar har minskat. Det är Sveriges ornitologiska förening som står bakom fågelräkningen.

– Fåglar som övervintrar är anpassade till vårt klimat. Vi vet att talltitan klarar kylan genom att sänka kropps-temperaturen under natten och på så sätt överleva. Det är tänkbart att fler småfåglar gör samma sak.

Daniel Green menar att fåglarna behöver fettrik mat som nötter, frön, talg och späck nu under vintern. Solrosfrön, hampfrön och osaltade jordnötter är bra att mata fåglarna med. Både strimmiga och svarta solrosfrön är även fin fågelföda. Av hygienska skäl är en stor fröautomat bra att ha.

– Det är viktigt att folk matar fåglar när det är kallt. Men man ska inte överdriva betydelsen av det. Om fåglarna har svårt att överleva så flyttar många söderut i stället.

–  En fågel som jag vet har det svårt är kungsfågeln som äter mest insekter. Hälften av fåglarna flyttar söderut och den andra hälften stannar. En del av dessa dör.

En naturlig fågelföda som finns fortfarande är rönnbär som bland annat trastar och sidensvans livnär sig på.

Mer läsning

Annons