Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska brotten bli färre

Polisen och Västerås stad vässar samarbetet för att effektivare kunna bekämpa brottsligheten.

Annons

I måndags enades Polisen i Västmanland och företrädare från Västerås stad om, och skrev på, ett nytt samverkansavtal. Men innan man tar till konkreta åtgärder kommer båda sidor att först tänka igenom var de vill sätta in olika resurser.

– Vi ska hem och göra en hemläxa och en analys av läget, sade kommunalrådet Ulla Persson, (S).

Steg två handlar om att kartlägga och analysera vad som orsakar brott och otrygghet, samt tänka ut rätt metoder för olika situationer.

– Vi spar resurser om vi gör rätt från början och hittar tydliga sätt att samverka, sade Rolf Söderberg, polis och brottsförebyggande samordnare vid Polisen i Västmanland.

Vem som ska göra vad, och när kommer närpolischefer och kommunchefer att gemensamt bestämma framöver i en skriven genomförarplan.

– Hur ser problemen ut, vilka metoder och vilka resurser använder vi för att inte ta oss vatten över huvudet. Vi måste hitta tydligare sätt att samverka, sade Söderberg.

Länspolismästare Lars Hallberg påpekade att man trots att man är två olika organisationer ändå kan förstå varandra.

– Vi har gemensamma mål. Vilka gemensamma problem ser vi. Vem gör vad, och hur följer vi upp det hela? Vi ska mäta våra insatser kontinuerligt.

– Bara genom att se hur det egentligen ser ut kan vi av-göra vilka metoder som lämpar sig bäst. Vi kan inte bara sätta upp fingret i luften och tänka att den dolda brottsstatistiken är på ett visst sätt. Vi måste bli vassare, både kommun och polis, sade Rolf Söderberg.

Mer läsning

Annons