Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sålde smuggelöl till gravt alkoholiserade

53-årigen trodde att han hittat sin nisch. Att sälja smuggelsprit till gravt alkoholiserade på ett omvårdnadsboende. Men personalen anade oråd.

Annons
Ett av åklagarens triumfkort. 53-åringens bokföring.

Nu döms 53-åringen till fängelse i ett år för brott mot alkohollagen. Ett brott han tidigare blivit dömd för.

Det var på försommaren 2011 som personalen märkte hur de boende uppträdde berusat. Ibland var de så fulla att de inte ens kunde gå. Men mot hösten började betalningen för hyrorna att utebli.

Personalen hade då märkt hur 53-åringen kom till boendet, ibland så tidigt som vid sex-sju på morgonen. Oftast återkom han två-tre gånger under dagen, vid fasta tidpunkter.

Enligt domen har 53-åringen sålt omkring 10 000 ölburkar à 33 centiliter, något han själv nekar till. Några lösa papper i form av bokföring blev dock hans fall.

En av de anställda larmade polisen sedan 53-åringen gjort sin vanliga runda den 17 januari i år. När han greps en bit därifrån försökte han kasta bort pappren, men polisen hittade dem. Även i hans lägenhet hittades ”bokföring” gömd under soffan. I källarförrådet låg 92 burkar starköl,

De boende vittnade också under rättegången om att de fick köpa öl på kredit. Flera av dem var till slut skyldiga honom tusentals kronor. För en fyrapack öl, med alkohalten 7,2 procent, fick de betala 50 kronor.

Domstolen anser att 53-åringen bedrivit yrkesmässig langningsverksamhet och att det skett genom ett väl utarbetat bokföringssystem. Att han sålt till gravt beroende människor anses "särskilt försvårande."

Mer läsning

Annons