Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saltbristen ställer till problem på vägarna

Snövallar skymmer sikten och knaggliga och hala gator gör bilåkandet skumpigt. Men saltbrist i hela Europa gör det svårt för Västerås stad att hålla gatorna isfria.

Annons
Arbete pågår. Sedan veckan innan jul har man arbetat med att forsla bort alla snövallar.

Hans Näslund, direktör för Tekniska nämndens stab vid Västerås stad, säger att gatornas kondition till stor del beror på saltbristen.

Om det kommer något salt vet man inte, utan Västerås stad jobbar i stället efter förutsättningen att det inte kommer något.

– När det kommer snö, brukar vi salta först och ploga sedan. Nu kan vi inte salta och då trycks snön fast av bilarna och sedan får inte plogbilarna med sig all snö, säger Hans Näslund.

Sand finns, men kan inte ersätta salt fullt ut, eftersom det inte ger samma effekt och snabbt blåser bort vid mycket trafik.

Bostadsgatorna har lägre prioritet när det gäller halkbekämpning. Men i måndags beslutade tekniska nämndens stab att även bostadsgatorna ska sandas. Arbetet började i måndags och skulle vara slutfört i går.

Men Hans Näslund råder bilister att ta det extra försiktigt i trafiken.

– Håll ner hastigheterna, det gäller också i andra kommuner, säger han.

Arbetet med att transportera bort all den snö som ligger i vallar i staden pågår sedan veckan innan jul. En snöslunga finns att tillgå för kommunen, men i snösvängen ingår också ett hundratal fordon.

Ett tiotal lastbilar kör skytteltrafik till snötippen vid Hacksta.

– Västerås är en stor stad. I första hand tar vi bort vallar och högar som anses trafikfarliga. Det som kan dröja är snöborttagning på enskilda bostadsgator, men till slut når vi en nivå när snön måste tas bort även där, säger Hans Näslund.

En av dem som dagligen känner av gatunätets standard är taxichauffören Robin Lundkvist. Just nu tycker han att det är trångt, knaggligt och med många snövallar.

– Men de större vägarna som E18, Norrleden och Österleden ser bra ut.

På andra vägar är det mycket ispartier och snö vilket gör bilkörningen jobbig.

- Jag kör en stor taxibil och det händer lätt att fotstödet på den körs sönder. Jag kan inte heller köra överallt på grund av snön.

Han tycker att plogningen borde börja tidigare.

– Det tar lång tid innan plogbilarna är ute på vägarna. Nu måste de skrapa vägarna och sedan forsla bort all snö.

Skymmer sikten. Snövallar på Södra Gryta. Foto: MARGARETA ANDERSSON

Mer läsning

Annons