Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schäfrar tävlar i hetta med glöd

I stekande solsken och bland ett myller av människor och schäfrar avgörs i helgen svenska schäfermästerskapen.

Annons
Schäfrar på språng. Under tävlingarna visas hundarna först upp för domarna en och en. Därefter leds de av en hundförare för att hunden ska kunna visa upp sina atletiska egenskaper. Efter det momentet görs en utgallring och endast de bästa hundarna får gå vidare i tävlingen. Vinnarhunden får förutom äran även en pokal.

Svenska schäfermästerskapen, SSM, anordnas i år på Västerås Mälarcamping. Bakom arrangemanget står Svenska Schäferhundklubben och Schäferdistrikt Västmanland.

– SSM hålls varje år runt om i Sverige men det är första gången som vi anordnar tävlingarna i Västmanland, säger Cecilia Paulsson, styrelseledamot i Schäferdistrikt Västmanland.

Tävlingarna är uppdelade i flera olika klasser och pågår hela dagen från klockan åtta på morgonen till sent på kvällen. Det är 268 hundar som tävlar i de olika klasserna. Hundarna har sina ursprung alltifrån Ryssland, Tyskland, Estland, Norge, Finland och Danmark. På fredag tävlar valparna och på lördag och söndag tävlar de vuxna hundarna.

– När själva brukshundsbedömningarna görs på söndag räknar vi med att det kommer mest folk. När SSM har hållits på andra orter har det kommit uppemot 1000 besökare så det är mot den siffran vi siktar även i Västerås, säger Cecilia Paulsson.

I brukshundsklasserna deltar de hundar som är över två år gamla. För att kvalificera sig som brukshund behöver hunden tävla i olika modprov. Modproven innebär att hunden bedöms utifrån hur den klarar att till exempel självmant våga springa fram och anfalla en okänd figurant.

– Schäfern kommer ursprungligen från Tyskland. De hundar som vinner brukshundstävlingarna där blir riktiga champions som folk verkligen beundrar. Riktigt dit har vi inte nått i Sverige men schäfern är en av de populäraste hundarna även här, säger Rose-Marie En som själv tävlar med sina hundar i SSM.

Mer läsning

Annons