Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schürrer ska flyttas hem till Tyskland

Inom kort kommer Christine Schürrer, som dömts till livstids fängelse för mord och mordförsök i Arboga 2008, att överföras till tyskt fängelse.

Annons

– I normalfallet skickas fångar som överförs till eller från Sverige med reguljärflyg, men med medföljande personal, säger Helen Winberg vid Kriminalvården. 

Christine Schürrer kan inom kort överföras, bevakad av särskilt utbildad personal, sedan Åklagarmyndigheten och Kriminalvården givit klartecken.

– Det pågår ett sedvanligt utlämningsförfarande. Vem som tagit initiativet till det vill jag inte kommentera, säger Christine Schürrers försvarsadvokat vid rättegångarna, Per-Ingvar Ekblad. 

En överföring av Christine Schürrer från Hinsebergsfängelset utanför Frövi till ett tyskt fängelse – ännu oklart vilket – innebär att hon även där måste avtjäna ett formellt livstidsstraff. 

I den tyska författningen regleras rätten att överklaga ett livstidsstraff på så sätt, att den dömda i praktiken avtjänar minst femton år, och i svåra fall upp mot 25 år. 

I Sverige innebär praxis att den dömda kan ansöka om att få straffet tidsbegränsat, vanligtvis mellan 18 och 25 år, som i praktiken innebär frigivning efter mellan 12 och 18 år, men kan bli längre. 

Det finns dock ingen automatisk rätt till frigivning från livstidsstraff. Christine Schürrer är dessutom dömd till utvisning från Sverige på livstid. Det innebär, att oavsett var hon avtjänar straffet kommer hon aldrig att få återvända till Sverige igen – om och när hon släpps fri.

Mer läsning

Annons