Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för smittade hamburgare

Sälja hamburgare vid idrottsevenemang är ett populärt sätt för klubbar att få in en extra slant. Men det är inte riskfritt. I fjol fick tre barn i sig den farliga bakterien ehec efter att ha ätit smittade burgare.

Annons

Hamburgarna såldes vid en av Tillberga bandys hemmamatcher och vid en ridtävling på Rocklunda.

Alla tre barn blev så sjuka att de behövde sjukhusvård.

Hamburgarna hade inte tillagats ordentligt och var råa inuti. Kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning spårade ehecsmittan till köttet. De frysta hamburgarna kom från Axfood.

– Det ska så klart inte finnas ehec i kött, men om hamburgarna hade stekts igenom ordentligt skulle bakterierna ha dött, säger Annelie Collander, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Det är vanligt att idrottsföreningar låter föräldrar och syskon grilla hamburgare och sälja. Faran finns att smittorisker och hygien inte tas på allvar.

– Om det är kö och stress är det lätt hänt att hamburgarna inte tillagas helt.

Collander rekommenderar frysta hamburgare som är förstekta, eller korv för att minska risken. Hon nämner också Riksidrottsförbundets handbok ”Säker mat i idrottsrörelsen”. Det krävs inga tillstånd för den som säljer hamburgare vid enstaka tillfällen.

– Men det är alltid den som lagar maten som är ansvarig för att den är säker, förtydligar Annelie Collander.

Njurarna kan skadas

Ehecbakterier producerar gifter som leder till blodiga diarréer och kan skada andra organ, främst njurarna. Ehec-bakterier kommer från kor, getter och får.

Bakterien kan finnas i djurens magtarmkanal. Vid utbrott i Sverige har smittan spridits via opastöriserad mjölk, kallrökt korv, köttfärs, ej genomstekta hamburgare och sallat.

Källa: Livsmedelsverket

Mer läsning

Annons