Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Signalfel stoppar tåg

Ett omfattande signalfel mellan Västerås och Stockholm innebar inställda tåg under onsdagsmorgonen.

Annons
Väntande. Stockholm Centralstation har fyllts av resenärer med tanke på flygstoppet - och dessutom har signalfelet komplicerat tillvaron för resenärerna Stockholm-Västerås.

Flera tåg på onsdagsmorgonen har ställts in på sträckan Stockholm-Västerås och omvänt. Under tisdagseftermiddagen var också flera tåg inställda - vid båda tillfällena har det rört sig om populära pendlaravgångar.

Många tågpendlare har hört av sig, bland annat till vlt.se, och varit ilskna eftersom SJ samtidigt annonserat att man sätter in extra resurser på den långväga tågtrafiken.

Detta med anledning av det isländska vulkanutbrottets askmoln som vållat totalstopp för flyget, vilket ställt till det för långväga inrikesresenärer.

Teorin bland pendlarna har varit att man stjäl tåg från populära pendlarsträckor - där tågresenärer ofta reser på förbetalda månadskort och alltså redan "betalat för sig" oavsett om de får några tåg eller inte - för att i stället sätta in de lediga tågen på den långväga trafiken där det kan vara möjligt att få folk att betala dyrt bara för att få komma hem.

Men så är det inte alls, framhåller Ronny Hörstrand vid SJ:s pressjour:

- Statliga Trafikverket, alltså det som tidigare var Banverket, har beordrat oss att bara köra ett tåg i timmen mellan Stockholm och Västerås. Även SL:s pendeltåg berörs. Anledningen är ett stort signalfel i Bro mellan Bålsta och Kungsängen.

Ronny Hörstrand beklagar att SJ tvingats ställa in de tåg som berörs (se tabell nedan och anvisning om ersättningstrafik).

- Vi har inte fått någon prognos om när de har lagat signalfelet. Det har funnits sedan förra veckan, och förra veckan kunde vi köra trafiken som vanligt under slutet av veckan. Det är först nu de beordrat oss att dra in vissa tåg.

Trafikverket har enligt uppgift kunnat laga felet sent på onsdagseftermiddagen - men följdfel kan uppkomma och tågresenärerna gör klokt i att kolla läget på SJ:s och Trafikverkets hemsidor.

Mer läsning

Annons