Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siktade på polis - slipper fängelse

Den kraftigt drogpåverkade mannen försökte köra på en polis som sköt varningsskott för att fria sig. Efter en hovrättsdom slipper bilisten fängelse.

Annons

Det var den 17 juli förra året som den i dag 43-årige mannen skulle stoppas av polis på Sigfrid Edströms gata på Hammarby i Västerås. I stället för att stanna rusade han motorn och körde mot en polis som med nöd och näppe hann kasta sig undan. Ett varningsskott avlossades också.

43-åringen, som under många år begått brott för att finansiera ett pågående missbruk och som varit hemlös, åtalades för bilkörningen som rubricerades som försök till grov misshandel, samt för olovlig körning och narkotikabrott.

Västmanlands tingsrätt dömde honom i februari i år till ett och ett halvt års fängelse.

43-åringen överklagade och ville ha skyddstillsyn och kontraktsvård för att komma tillrätta med sitt missbruk, åklagaren yrkade på straffskärpning.

Svea hovrätt gav i sak åklagaren rätt – brotten motsvarar enligt hovrätten ett år och nio månader i fängelse – men låter ändå 43-åringen slippa fängelse.

Och detta på villkor att han omedelbart – samma dag som domen meddelas – förs till en långvarig kontraktsbunden vård för att komma tillrätta med sitt missbruk. Uteblir han från vården eller beter sig illa, kommer straffet att omvandlas till det fängelsestraff hovrätten dömde som alternativ påföljd.

Mer läsning

Annons