Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ ställer in loktåg

(Uppdaterad 15.15) SJ har med ytterst kort varsel börjat ställa in samtliga loktåg - alltså tåg av den typ som var inblandade i urspårningen i Norge härom veckan.

Annons
Inställda. Det är loktåg av den här typen - låt vara att lok och vagnar numera även kan vara svartmålade - som ställs in.

Det tycks - enligt preliminär information - påverka intercitytågen Stockholm-Västerås-Göteborg och omvänt, samt även tågen Stockholm-Sala-Falun/Mora och omvänt.

Liksom många regionaltåg på sträckan Stockholm-Västerås som också utgörs av lokdragna tåg (till skillnad från motorvagnståg som till exempel dubbeldäckartågen och Reginatågen där drivningen finns inbyggd i vagnarna).

Precis som vlt.se befarade var det undersökningsresultat efter tågolyckan i norska Skotterud som fått SJ att snabbt reducera antalet lokdragna tåg. Olyckan i Skotterud visade sig bero på ett sprucket vagnshjul.

Vid kontroll har nu sprickor upptäckts på två av de flera tusen hjulaxlar som (fyra per vagn) sitter under svenska järnvägsvagnar för persontransport.

– Detta är en försiktighetsåtgärd som kommer att påverka tågtrafiken i eftermiddag och i helgen, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör som förklaring till att det större antal lokdragna tåg ställs in under fredagen och helgen.

Den som ska resa med SJ:s intercitytåg, närmast avgångarna 15.53, 17.53, 19.53 och 21.53 Västerås-Stockholm samt 16.09 och 18.09 Västerås-Göteborg bör kontrollera på järnvägsstationen vad som gäller.

Även flera regionaltåg - som utgörs av lokdragna tåg till skillnad från dubbeldäckarmotorvagnarna - kan komma att ställas in. 

Eftersom en övervägande del av tågen Stockholm-Västerås och omvänt samt Västerås-Örebro och bortom och omvänt under helgen består av just lokdragna tåg kommer trafikstörningarna att bli mycket stora under lördagen och söndagen.

SJ sätter in ersättningsbussar och andra tågtyper - men det är oklart vilka tåg som ställs in och påverkas.

Den som ska resa bör kontrollera sina avgångstider med hjälp av SJ:s och Trafikverkets (tidigare Banverkets) hemsidor, se länkar här intill.

Observera att stoppet gäller tills vidare - även tågtrafiken nästa vecka kan påverkas.

Trafiken Sala-Västerås-Eskilstuna-Norrköping och omvänt påverkas inte eftersom de tågen körs av X12-motorvagnar, Reginatåg eller undantagsvis dubbeldäckare. Inte heller påverkas trafiken på Bergslagspendeln Västerås-Fagersta-(Ludvika) och omvänt eftersom de tågen körs med Reginatåg.

Däremot kan förseningar sprida sig i trafiksystemet.

Mer läsning

Annons