Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjuk fick rätt i rätten

En 39-årig västeråsare slipper betala tillbaka drygt 100 000 kronor till Försäkringskassan efter en dom i förvaltningsrätten.

Annons

Försäkringskassan krävde honom på 102 943 kronor som kassan menade att han fått i sjuk- och rehabiliteringspenning för åren 2004-2006 utan att vara berättigad till det.

39-åringen var vid tillfället företagare med egen firma och Försäkringskassan stödde sig på inkomst- och skattedeklarationer som enligt kassan visade att han utfört arbete i sitt företag under den tid han var helt sjukskriven.

Arbetet bestod enligt Försäkringskassan av inköp och vissa administrativa sysslor som sammantaget enligt kassan visade att mannens arbetsförmåga inte var helt nedsatt. Därför borde han betala tillbaka skillnaden mellan hel och tre fjärdedels sjukskrivning under de två aktuella åren, enligt kassan.

39-åringen å sin sida framhöll att han hela tiden varit öppen med vad han gjort i firman, att han inte utfört något egentligt arbete utan tagit hjälp med exempelvis bokföringen, och att han inte förstår varför han ska behöva betala tillbaka pengarna.

Förvaltningsrätten har lyssnat på båda sidornas argument, och kommit fram till att Försäkringskassan inte på något sätt kunnat styrka medicinskt att 39-åringen haft arbetsförmåga, och att det inte går att enbart med uppgifter ur skatte- och inkomstdeklarationer fastställt hur eller hur mycket en sjukskriven arbetat.

Därför dömer förvaltningsrätten att 39-åringen inte behöver betala tillbaka något till Försäkringskassan.

Mer läsning

Annons