Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukskriven fick för mycket ersättning – krävs på 260 000

Kvinnan var långtidssjukskriven – men hennes aktiviteter på sociala medier fick Försäkringskassan att dra in sjukpenningen och kräva tillbaka 260 000 kronor

Annons

Kvinnan, som är i 30-årsåldern och bor i Västerås, blev sjukskriven på heltid 2014 efter att ha blivit svårt skadad. Hon behandlades även för ångest- och depressionstillstånd.

Sommaren 2016 fick Försäkringskassan in en anonym anmälan mot kvinnan, om att hon ska ha bedrivit en omfattande hobbyverksamhet som även inbegripit försäljning av olika varor och tjänster.

Försäkringskassan startade en utredning och gjorde bland annat en kartläggning av kvinnans aktivitet i sociala medier, som Facebook och Instagram.

”Det framgår att du påbörjar, genomför, slutför och lägger ut dina verk till försäljning”, skriver Försäkringskassan i sin utredning.

Med de olika inläggen på sociala medier som grund anser Försäkringskassan att kvinnan inte varit arbetsoförmögen utan i själva verket kunnat jobba motsvarande en tjänst på 75 procent.

Försäkringskassan vill därför att kvinna ska betala tillbaka sammanlagt 259 288 kronor av tidigare utbetald sjukpenning och rehabiliteringsersättning.

Kvinnan själv tillbakavisar Försäkringskassans slutsatser och hävdar att hon visst var såpass sjuk att hon inte orkade att arbeta.

Den fritidssyssla hon höll på med var inte att jämställa med jobb enligt kvinnan, utan tvärtom en hobbyverksamhet som hon blivit uppmanad att utföra av sin kurator och sin läkare som ska ha jämställt hobbyn med rehabilitering.

Kvinnan erkänner att hon tog betalt för vissa av de föremål hon tillverkade men tillbakavisar att detta ska ha handlat om ett arbete utan att det enbart var materialkostnaderna hon ville få ersättning för.

Mer läsning

Annons