Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skåda fågel på Gäddeholm

Vill du se hägrar, svanar, tranor och kanske en rovfågel? Då ska du ta dig till fågeltornen på Gäddeholm.

Annons
Foto: Yngve Fredriksson

Det ena tornet växer fram på Trådarängarna, alldeles intill går kossor på bete. Det andra tornet ska placeras en kilometer bort vid Hässlösundet.

– Vassen drar till sig mycket fågel som vadare och änder, förklarar Kerstin Isaksson som är biolog på Västerås stad. Rördrommen som går i vassen syns inte så ofta men hörs när den tutar.

Fågeltornen ska få både tak och vindskydd. Det ena är handikappanpassat.

Bilparkeringar finns på gångavstånd. Den genaste vägen från Västerås är cykelvägen som löper mellan Björnövägen och Gäddeholm (den är skyltad).

Tornen är värda att besöka året om men det är mest liv och rörelse på våren, påpekar Kerstin Isaksson. På hösten stannar flyttfåglar till på ängarna innan de drar vidare söderut.

Hon tipsar om att ge sig ut tidiga morgnar. Eftersom det kan bli längre stunder stillastående så är det bra med varma kläder.

Det är även en fördel att ta med sig kikare, många fåglar håller sig på avstånd.

– Det är bra att ta med sig någon som är duktig på fåglar.

Under häckningstiden är det viktigt att ta det försiktigt för att inte störa fågellivet, till exempel inte gå ut i vattnet.

Västerås stad har ännu inte planerat en invigning av tornen men till våren kan vara en lämplig tid, funderar Kerstin Isaksson.

Kerstin IsakssonFoto: Yngve Fredriksson

Mer läsning

Annons