Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadad - av vaccinet

Annelie Berg har värk och kan inte röra höger arm normalt, hon har tappat hår och fått hudproblem. Läkemedelsförsäkringen har nu slagit fast att vaccinet är orsaken.

Annons

Det var hösten 2009 som hon, liksom de flesta andra av oss, tog en spruta mot den så kallade svininfluensan.

– På kvällen fick jag jätteont. Det kunde man ju få, men till slut stod jag inte ut utan ringde sjukvårdsrådgivningen. De sa åt mig att ta en Alvedon.

De första dagarna efter sprutan jobbade hon inte, Efter sin första dag på jobbet hade hon så ont att hon fick åka till akuten.

– Jag hade ont från fingerspetsarna hela vägen upp i nacken och ut mot skulderbladet. Jag fick inte på mig kläderna själv och ingen fick röra armen för det gjorde så ont.

Hon visar hur mycket, eller snarare hur lite, hon kan lyfta armen innan det gör för ont. Vi sitter hemma i hennes vardagsrum på Vetterstorp. Två katter smyger omkring och iakttar oss med viss nyfikenhet. Annelie ger inget bittert intryck trots värk, handikapp och lång sjukskrivningen. Möjligen har hennes varma skratt en underton av sorg.

Efter det andra besöket på akuten fick hon träffa en neurolog eftersom de trodde att det kunde vara nerven som var påverkad, att kanske vården hade gjort fel vid vaccineringen.

– Jag hade så ont att jag inte kunde ligga och sova. Jag satt upp och grät mig igenom nätterna.

De gjorde flera olika röntgenundersökningar och kunde då se att axelleden var för trång på grund av kalkavlagringar.

Vid den första bedömningen trodde läkarna inte att det skulle bli någon varaktig invalidisering. Men nu vet de inte.

Hon har prövat allt för att bli av med värken. Akupunktur, elektroniska plattor, vanlig värkmedicin. Inget fungerar.

Hon har också tappat mycket hår och fått utslag på huden som läkarna tror kan vara psoriasis.

– De tror att det kan bero på stressen som kroppen varit utsatt för.

Förra våren gick hon in på patientnämndens hemsida och såg att hon kunde anmäla läkemedelsföretaget och läste om läkemedelsförsäkringen. Hon skickade in alla sina papper, hon har en hel pärm full med intyg, utlåtanden och kvitton, och fick svar efter ett par veckor. De skrev att beslutet kunde ta lite tid.

Efter fem månader fick hon svaret. Hon fick rätt till erättning och ett förskott för sveda och värk. Hon har också fått pengar för förlorad inkomst och ersättning för alla utlägg i samband med läkarbesök, sjukgymnastik och så vidare. Hon får även ersättning varje månad som täcker skillnaden mellan sjukersättningen och den lön hon skulle ha om hon jobbat.

– Läkemedelsföretaget har kontaktat mig, och de bad att få kontakta mig framöver om de skulle undra över något. De hade aldrig hört talas om nåt liknande.

Annelie Berg hade just sadlat om i livet, från försäljare till kock. Men hon hann bara jobba som kock i ett år.

– Vare sig min läkare eller Försäkringskassan tror att jag kan gå tillbaka till kock-yrket.

– Det känns för jävligt. Att det blivit så här. Jag har inte en aning om vad jag ska göra i framtiden.

Den här veckan ska teamet som har hand om hennes ärende på Försäkringskassan besluta om hon får gå in i en rehabilitering som är arbetsrelaterad.

– Man vill ju göra något meningsfullt i livet. Inte att en arbetsgivare ska ta mig för att de får bidrag.

Hon tycker det är hemskt att gå hemma hela dagarna.

– Vad ska man göra? Man kan ju inte promenera hela dagarna. Jag läser mycket, men det är lätt att komma in i dåliga vanor.

Det är högerarmen som är skadad och Annelie använder numera vänsterarmen till det mesta. Det har resulterat i att hon fått ont i den axeln också på grund av överansträngning och att den varit otränad.

– Nu ska jag träna båda armarna tre gånger i veckan på sjukgymnastiken på lasarettet. Jag har också bassängträning två gånger i veckan. Det är skönt för i vattnet är armen rörligare utan att det gör ont.

– Träningen gör inte att jag får tillbaka rörligheten i högerarmen. Men jag kan i alla fall träna upp musklerna i den.

Vad tänker du om läkemedelsföretaget?

– De gav ut det här vaccinet. Jag tror inte att de riktigt visste vad det kunde få för biverkningar.

Mer läsning

Annons