Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadestånd: 60 kronor

En kvinna i Västerås har fått 60 kronor i skadestånd av staten sedan hon fått för lite pengar från Försäkringskassan.

Annons

Det hela beror på att kvinnan fick aktivitetsstöd utbetalt av Försäkringskassan, men på grund av ett fel hos Försäkringskassan fick kvinnan ett lite för lågt belopp per dag under några månader.

Hon upptäckte felet, och begärde rättelse hos Försäkringskassan som rättade sig och satte in det belopp som fattades - ungefär 1500 kronor - på hennes konto, några månader senare än hon skulle ha haft pengarna.

Men kvinnan blev inte nöjd, utan krävde ränta på de pengar Försäkringskassan undanhållit henne felaktigt, och dessutom ersättning för de telefonkostnader hon hade då hon flera gånger kontaktat Försäkringskassan och krävt sin rätt.

Justitiekanslern, JK, konstaterar att Försäkringskassan normalt inte behöver betala ränta på ersättning som betalts retroaktivt, men att det kan göras när det rör sig om skadestånd.

Därför får kvinnan den ungefärliga ränta hon skulle ha fått om hon satt in pengarna på ett bra räntebärande konto - 15 kronor - samt 45 kronor för telefonkostnader; sammanlagt 60 kronor.

Mer läsning

Annons