Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skanska anser sig inte vara ansvariga

Byggföretaget Skanska anser inte att de skulle ha gjort något fel. Också Västerås stad har nu utrett sprängningarna.

Annons

– Det är väldigt tråkigt för alla som är inblandade, men vi har följt de lagar och normer som gäller för den här typen av arbeten, säger Marika Eriksen, kommunikationsansvarig för infrastruktur-frågor i Sverige på Skanska.

– Innan vi påbörjade våra arbeten gjordes en riskanalys och medan arbetet pågick gjorde vi regelbundna mätningar och kontroller.

Anser Skanska att sprickorna i husen har uppkommit av sig själva?

– Vi anlitade Nitro Consult för att se om det fanns några samband mellan skadorna och våra sprängningar, men ingenting i den utredningen visar att det var sprängningsarbetena som orsakade de här skadorna. Och nu har Västerås stad låtit Sweco, en annan bergsprängnings-konsult, titta på utredningen. Inte heller Sweco hittade något som var värt att anmärka på i sin utredning.

När VLT ringde upp Västerås stad visade det sig att Sweco ännu inte lämnat in någon utredning till Västerås stad, men väl en kort sammanfattning.

I sammanfattningen säger Sweco att de har funnit att ”Nitro Consult inte brustit eller försummat något i sin riskanalys, utan följd de riktlinjer och anvisningar som finns”.

Men Sweco klagar också på att Nitro Consult gjort ”vissa antaganden” som ”inte varit helt korrekta”, men att de är av ”ingen betydelse för de värden som presenteras i riskanalysen”. Sweco avslutar sammanfattningen med följande: ”De skador, som uppmärksammats på vissa byggnader har uppkommit trots att gängse metoder använts.”

Mer läsning

Annons